Sådan finder du dig selv med Maslow

Hvis der er en ting der er blevet en del mere \’in\’ nu i forhold til for to hundrede år siden, så er det hvor mange mennesker der dykker dybere ind i sig selv i jagten på større forståelse. Man skal ikke lede længe nu til dags efter mindfullness-kurser før man falder over dem. Det samme gælder for Yoga og andre sportsgrene der handler om at vende energien indad. 

Er det noget om snakken eller kan selvrealisering bare være helt ligemeget? Hvis du spøger psykolog Abraham Maslow så er der meget om selvrealisering vi ikke engang aner endnu. 

Maslow har lavet en utrolig kendt og meget anvendt model der hedder maslows behovspyramide som man kan bruge til at vurdere samfund, karakteristika og ståsted i livet hos folk – og det er den som jeg dykker ned i i denne artikel. 

Lær at kende dig selv med Maslow

Maslows behovspyramide tror på at hvis vi mennesker baserer vores eksistensen på af ​​en række behov, som vi vil søge mod at løse. Maslow organiserede disse behov fra det mest presserende til det mindst presserende. Han organiserede sin teori på denne måde, fordi ifølge Maslow er vores handlinger født ud af motivation rettet mod målet om at opfylde særlige behov – og først når vi har opfyldt de særlige behov, kan vi bevæge os videre med den næste fase. 

Bundet til virkeligheden

Binder vi teorien til virkelighed og retter blikket mod selvrealisering giver det meget god mening. Danskere har i mange år haft fuldstændig styr på de mest basale behov som mad, varme, et sted at sove og gode relationer med venner- og familie – hvilket fører os til det øverste punkt i pyramiden, selvrealisering.

Først når mennesket har fuldstændig styr på sine omliggende realtioner og sikkerheden i livet, kan de begyndte at se indad og vurdere sine egne handlinger mod et etisk kodeks. 

Sådan får du brugbare resultater

Hvis du er i færd med at søge ind i dig selv for at lede efter svar, så bør du virkelig være klar over hvad dit etiske regelsæt er før du dykker ind, det vil nemlig have alt at gøre med de konklusioner som du drager dig. 

Hvis ikke du har en klar idé om hvad du selv synes er rigtigt og forkert i livet, så kan det godt blive svært for dig at indse rigtige- eller forkerte dig om dig selv og din eksistens.